Maak zelf rode linzensoep 22 september 2022
God bedanken 23 september 2022
Ruth leerde Boaz kennen bij de oogst van gerst en tarwe. Dat was in Betlehem, dat ‘broodhuis’ betekent. Mensen in die tijd bakten zelf hun brood. Leuk om dat zelf ook te doen!
Bereidingstijd: 1 uur Bakken: 45 minuten
Ingrediënten
– 20 gram verse gist – 4 deciliter lauw water – 800 gram tarwebloem – 2 theelepels zout, 2 theelepels suiker – 100 gram koude roomboter – 1 ei (+ 1 eidooier voor bestrijken) – 800 gram tarwebloem – 2 theelepels zout, 2 theelepels suiker – 100 gram koude roomboter – 1 ei (+ 1 eidooier voor bestrijken)
Bereidingswijze
Vermeng de gist met de lauwe melk. Laat het mengsel 15 minuten op kamertemperatuur staan tot het licht schuimt. Vermeng in een ruime kom de tarwebloem met de in melk opgeloste gist, de suiker, 1 losgeklopt ei, het zout en de roomboter. Kneed alles in minimaal een kwartier tot een soepel deeg. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het een uur op kamertemperatuur rijzen. Kneed het deeg nog even en verdeel het daarna in drie gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een 25 cm lange en 2 cm brede lap. Druk de drie deeglappen aan één uiteinde stevig op elkaar en vlecht ze tot een vlechtbrood. Druk daarna ook de andere uiteinden stevig op elkaar. Klop een ei luchtig en strijk het over het gevlochten deeg. Zet het brood op een bakplaat in de oven die je op ruim 200 graden hebt voorverwarmd. Zet de oven na een kwartier op 180 graden. Na een halfuur is het brood gaar. Laat hem afkoelen en dan smullen maar! Meer over dit onderwerp Lees hier het verhaal van Naomi en Ruth.
Haal ‘m bij jou in de boekhandel of bestel ‘m online!